Cum să călătoreşti mult cu bani puţini

Multă lume visează să călătorească peste tot, să viziteze cât mai mult ca să aibă ce povesti nepoţilor şi, de ce nu, prietenilor. Deci, vrei să faci o tură a Americii de Nord dar mereu eşti preocupat de buzunar? Simţi că te atrage spiritul nomadic al călătoriei spre lumile orientale, dar crezi că nu ai avea niciodată şansa de a-ţi permite să vizitezi o ţară din Asia? Află că există câteva moduri în care nu eşti nevoit să cheltui prea mult, ba chiar te-ai putea întoarce acasa şi cu bani în buzunar, pe lângă experienţe de neuitat. Iată câteva dintre aceste metode:

1. Economiseşte bani înainte să călătoreşti

Există oameni care nu ştiu ce vor să facă pe viitor, şi când le vine mintea la cap şi vor să plece în mai multe vacanţe, se trezesc că nu au resursele necesare ca să îşi pună planul în aplicare, pentru că înainte nu le-a păsat deloc de modul în care făceau bani. Una din cele mai bune idei pentru călătoritul ieftin este să te limitezi la un gadget mai accesibil, nu de ultimă generaţie, care în acelaşi timp este şi bun. Eventual dacă îţi aduni bani pentru un aparat foto de calitate ai putea conserva toate amintirile din vacanţe acolo. Ştiu că în ziua de azi e greu să nu fi printre cei care ne scot ochii cu telefoane de ultimă generaţie, dar să fim serioşi, mai de grabă ai vedea cascada Niagara în realitate, nu doar pe Google Earth şi Images 😉

2. Moteluri, nu hoteluri

Toată lumea ştie că o cameră de hotel pe noapte costă în jur de 200 de lei, în România. Nu ştiu dacă ceea ce numesc ei “condiţii de lux” merită sau nu investiţia. Ceea ce ştiu sigur este că dacă vrei să călătoreşti mult, nu contează la fel de mult condiţiile în care stai. Tot ce ai nevoie este un pat şi un acoperiş deasupra capului şi, bineînţeles, siguranţă. Toţi nomazii care se respectă preferă să stea la un motel (hostel) unde costurile sunt mult mai accesibile (30-50 de lei) şi să economisească bani pentru alte călătorii, astfel putând să meargă din ţară-n ţară. Dacă în schimb eşti mai pretenţios, atunci va trebui să te asiguri că ai ceva teanc de bani adunaţi de-a lungul timpului şi să te gândeşti că s-ar putea să-i cheltui toţi doar pe camerele de hotel.

3. Ai grijă la necesităţi

Am putea crede că avem neapărat nevoie de acea brăţară cu inscripţii indiene, şi că o vom purta mereu pe braţul nostru ultra bronzat de soarele Maldivelor, dar cu toţii ştim că acea brăţară va ajunge în cele din urmă sa fie aruncată într-un sertar din dormitor sau uitată în nu ştiu care autobuz în drum spre şcoală sau la locul de muncă. Problema cea mai mare este că te-a costat 20 de dolari, şi asta doar pentru că “se spunea” că a fost făcută de un mare şef de trib indian din secolul XVIII. 20 de dolari sunt mulţi bani pentru români, astfel ar trebui să fim mai atenţi pe ce îi cheltuim. Cu acei bani ai putea să-ţi iei nişte haine tradiţionale sau ceva tematic specific locului în care te afli, şi astfel la sfârşitul călătoriei vei avea câte un lucru tematic din fiecare ţară şi ar putea fi o colecţie mult mai valoroasă pentru tine şi mult mai accesibilă.

4. Alege transportul public

Benzina ne costă mult ca să mergem în toate locaţiile dorite dintr-o anumită ţară, iar dacă mergem cu avionul ar putea fi mai scump şi nu la fel de benefic, fiindcă nu ai ocazia să vezi tot ce vrei din ţările peste care zbori. Mereu am considerat că maşina e cea mai benefică modalitate de a vizita cât mai mult, dar în acelaşi timp benzina costă. Mai rău e dacă ne costă în euro… Astfel, ţi-ai putea lăsa maşina în parcarea de la motel (sau hotel) şi dacă locul unde vrei să mergi nu este în celălalt capăt al ţării, ai putea foarte bine să iei autobuzul sau chiar să faci autostopul, aceste lucruri fiind mereu mai ieftine, dar în acelaşi timp nu uita să îţi iei toate măsurile de siguranţă, pentru că, până la urmă, asta contează cel mai mult. Cu banii pe care ai refuzat să îi cheltui pe benzină poţi acum să te răsfeţi la un restaurant de lux având mâncare specifică zonei, şi acest lucru este uimitor, mai ales dacă te afli într-o ţară exotică unde mâncarea este mereu o aventură.

5. Poate că ar trebui să-ţi rezervi locul din timp

De obicei cu cât îl vezi mai repede cu atât mai bine. În majoritatea cazurilor, dacă vrei să-ţi rezervi un loc într-o pensiune sau hotel, poţi da banii doar la locul cu pricina, ceea ce te scuteşte de o grămadă de îndoieli. Cel mai bun site pentru astfel de lucruri (după părerea mea) este Booking. Un lucru bun este că poţi renunţa oricând la rezervare, fără să fi plătit vreun ban. Dacă în oraşul tău există şi târg de turism, şi acolo ai şanse mari să găseşti reduceri ademenitoare.

6. Planuieşte totul din timp

Acesta e cel mai important lucru şi mai ales pentru că vrei să ştii unde te vei duce, nu poţi să pleci pur şi simplu cât vezi cu ochii fără să îţi constitui un “plan de vacanţă”. Fă o listă cu toate locurile pe care vrei să le vezi şi cu banii pe care crezi/hotărăşti că ii vei cheltui în fiecare locaţie. Astfel vei ţine cont de ce ai în portofel şi nu vei exagera. Dar nu uita să fii realist. Dacă ai în buget 2000 de euro nu ar fi cazul să te gândeşti la o croazieră în jurul Atlanticului cu oprire în Bahamas. Acest lucru costă “puţin mai mult”. În schimb, ar fi de ajuns pentru a vedea plajele legendare din Grecia, splendoarea Barcelonei sau chiar să ai parte de o cină romantică sub Turnul Eiffel. Orice vei alege, nu uita să te distrezi şi să fii tot timpul mulţumitor!

Vorba aceea, “more is yet to come”. Aşa că fii sigur pe tine şi investeşte înţelept în cel mai atractiv hobby al zilelor noastre! 😉

Dacă ţi-a plăcut articolul nu uita să dai like şi comment. De asemenea îl poţi distribui mai departe. Iar dacă nu eşti abonat la blogul meu, apasă butonul din josul paginii pentru a fi la curent cu noile postări! Have a great day! 🙂

Advertisements

One thought on “Cum să călătoreşti mult cu bani puţini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s